De lever is een belangrijk onderdeel van je spijsvertering het zorgt voor de Koolhydraat stofwisseling, Eiwitstofwisseling, Vetstofwisseling, ontgifting en de vorming van gal. omdat het zon belangrijk orgaan is wordt het ook goed beschermt door je ribben.
zoals ik net al zei zijn ded ribben een zeer belangrijk orgaan het bestaat ook uit heel erg veel verschillende dingen zoals de lever zelfs allemaal hulpmiddelen voor de lever waaronder de galblaas en de twaalfvingerige darm
koolhydraat stofwisseling
Bij de vertering van voedsel komen suikers vrij zoals glucose. dit komt in de lever door het bloed, en slaat het op als we het niet direct nodig hebben. hij slaat het op door het om te zetten naar zetmeel. zetmeel wordt ook wel glycogeen als we later weer suiker nodig hebben voor wat dan ook zet hij dat dan ook weer om naar suiker. de suiker die we wel kunnen gebruiken doet hij in het bloed zoals je ziet zou je dus veel te weinig energie hebben om te kunnen gaan sporten. de hoeveelheid suiker in je bloed wordt ook wel de suikerspiegel genoemd.
eiwitstofwisseling
Bij de vertering van eiwitten in ontstaan aminozuren. Deze worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De lever kan van deze aminozuren nieuwe, bruikbare eiwitten vormen. De bruikbare eiwitten geeft de lever af aan het bloed, dat de eiwitten door het lichaam verspreid. Eiwitten zijn bijvoorbeeld belangrijk bij de opbouw van spierweefsel. Daarnaast worden in de lever een aantal belangrijke bloedeiwitten gevormd; onder andere globuline, dat een belangrijke rol speelt bij de afweer tegen ziekteverwekkers. En protrombine, dat een rol speelt bij de bloedstolling.
Vetstofwisseling
In de dunne darm vindt de vertering van vetten plaats. Hierbij ontstaan vetzuren. Deze vetzuren worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De lever verandert de vetzuren van structuur. Zogenaamde verzadigde vetten verandert de lever in onverzadigde vetten. Deze zijn beter bruikbaar voor de stofwisseling. Onverzadigde vetten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als brandstof, of omgezet worden in lichaamsvet.
Ontgifting
Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld door stoffen die we inademen of die we met onze voeding binnenkrijgen. Maar ook door roken, alcoholgebruik en gebruik van medicijnen komen schadelijke stoffen ons lichaam binnen.Daarnaast kunnen bij de stofwisseling producten ontstaan die schadelijk zijn voor het lichaam. De lever neemt deze "giftige" stoffen op uit het bloed, en maakt ze onschadelijk. De lever doet dit door de schadelijke stoffen te binden aan een bepaald eiwit: glucuronzuur. Of door de schadelijke stoffen van structuur (opbouw) te veranderen, waardoor ze onschadelijk worden. De onschadelijk gemaakte stoffen worden vervolgens met de galvloeistof of urine uit het lichaam verwijderd.
vorming van gal
Levercellen produceren galvloeistof. Via de galwegen wordt de galvloeistof naar de galblaas getransporteerd. Als we vet eten, trekt de galblaas samen. Hierdoor wordt galvloeistof afgegeven aan de dunne darm. De galvloeistof is daar nodig voor een goede vertering van vetten.
Opslagfunctie
In de levercellen kunnen allerlei stoffen opgeslagen worden. Bijvoorbeeld glycogeen, zoals hierboven bij ‘koolhydraatstofwisseling’ te lezen is. Ook vetten, aminozuren, vitamines en metalen zoals ijzer en koper kunnen in de levercellen worden opgeslagen, totdat het lichaam ze nodig heeft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb